Duitse tickets zijn ook geldig in Zuidoost-Limburg en in de regio Venlo

Al jaren pleit Rover Limburg er voor om Duitse tickets geldig te laten zijn in de trein van de Euregiobahn vanaf Heerlen. Sinds kort is dit eindelijk gerealiseerd en bovendien zijn ook in de Arriva-bussen een aantal Duitse kaartjes te gebruiken binnen de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Kerkrade en in de regio Venlo.

In Duitsland bestaat in Nordrhein-Westfalen (NRW) het zogeheten NRW-Tarif. Dit is een overkoepelend tarievenstelsel met bijbehorende producten voor langere reizen in de deelstaat, waarbij men gebruik kan maken van RE-, RB-treinen, S-bahnen, metro’s, trams en bussen. Een bekend product is de dagkaart SchönerTagTicket NRW.

Tot nu toe waren de tickets van het NRW-Tarif bij Arriva alleen geldig op de Duitse trajecten van de lijnen 44 en 64. Om ook  reizigers aan de Nederlandse zijde de mogelijkheid te bieden om gemakkelijk en goedkoper bestemmingen te bestemmingen te bereiken die verder weg in Nordrhein-Westfalen zijn gelegen (en daarmee een eerste grote stap qua verbetering van de grensoverschrijdende tarieven te zetten) is het NRW-tarief (waaronder het Schöner Tag Ticket NRW) voortaan ook op het grensoverschrijdende treintraject tussen Heerlen en Herzogenrath geldig, op de gehele trajecten van de grensoverschrijdende buslijnen 44 (Heerlen-Aachen), 27 (Parkstad Stadion, station Herzogenrath),  723 (buurtbus Mondo Verde- station Übach-Palenberg) en het is bovendien ook geldig als voor-of natransport op alle Arriva-bussen binnen de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Kerkrade.

Sinds een aantal jaren bestaat ook voor reizigers van de treinverbinding RE 13 Venlo – Düsseldorf – Hamm de mogelijkheid om grensoverschrijdend vanuit/naar Venlo tickets van het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr(VRR-tarief) te gebruiken alsmede het Schöner Tag Ticket NRW.

Anders dan op de corridor Aachen – Heerlen waar een assortiment van Duitse AVV-tickets (Übergangstarif) al langer ook in het voor- en natransport aan Nederlandse zijde geldig zijn, waren VRR-tickets tot nu toe niet geldig in Venlo en grensoverschrijdend op Arriva lijn 1 van/naar Kaldenkirchen. De Duitse kaartjes zijn nu inmiddels wel geldig op het gehele traject van deze lijn 1 alsook bij het voor-en natransport in alle  andere Arriva-bussen in Venlo (binnen de zones 6900, 6911,6915 en 6916).

De NRW, VRR en AVV tickets (of in ieder geval een deel hiervan) worden bij Arriva verkocht via de ticketprinter in de bus en bij de Arriva servicepunten. Uiteraard kan men tickets ook via                                DB-kaartautomaten kopen.

De volgende VRR tickets zijn bij Arriva te koop:

  • Einzeltickets
  • Wochen-/Monatskarten
  • Minigruppen-tickets

De volgende NRW tickets zijn bij Arriva te koop:

  • SchönerFahrtTicket
  • SchönerTagTicket
  • SchönerFerienTicket
Duitse tickets zijn ook geldig in Zuidoost-Limburg en in de regio Venlo